Organizația Reporterii fără Frontiere spune că parlamentul Georgiei a adoptat măsuri care „restricționează libertatea presei”, cu mai puțin de patru săptămâni înainte de alegerile legislative. Într-o declarație emisă vineri, organizația care apără jurnaliștii și libertatea de exprimare a spus că parlamentul de la Tbilisi dominat de coaliția Visul Georgian ar încerca să instituie un „control asupra posturilor de televiziune” sub pretextul unei „cruciade împotriva dezinformării”.

„Reporterii fără Frontiere denunță atacul asupra independenței și pluralismului media”, se spune în declarația organizației cu sediul la Paris. O lege a comunicațiilor electronice adoptată de parlamentul Georgiei pe 17 iulie permite ca un „manager special” să preia șefia posturilor de radio și televiziune care nu se conformează deciziilor Comisiei Naționale a Comunicațiilor.

Această Comisie care avea inițial un rol strict tehnic și-a extins treptat prerogativele, iar acum exercită supravegherea posturilor de radio și televiziune și practică cenzura, se mai spune în declarația apărătorilor libertății presei. Deși a obținut mai puțin de jumătate din voturile alegătorilor în scrutinul precedent, partidul Visul Georgian fondat și condus de miliardarul Bidzina Ivanișvili deține o majoritate de două treimi în parlamentul de la Tbilisi, datorită unei legi electorale despre care opoziția spune că favorizează disproporționat formațiunea aflată la putere.

mai mult la  /moldova.europalibera.org/

Lasă un răspuns