AcasăFashionGeorgia: mii de oameni protestează la Tbilisi cu alegerile parlamentare

Georgia: mii de oameni protestează la Tbilisi cu alegerile parlamentare

Mii de persoane s-au adunat duminică seară în fața Parlamentului, cerând repetarea alegerilor. Observatorii OSCE declaraseră în cursul zilei că s-au observat multe nereguli în cursul votului de sâmbătă dar și a campaniei electorale dar că „în linii mari”, scrutinul a fost corect, respectând principiile de bază ale unor alegeri libere.

-

Partidul de guvernământ din Georgia, „Visul Georgian” a câștigat alegerile parlamentare din 31 octombrie dar principalul partid de opoziție, Mișcarea Națională Unită contest rezultatul și a chemat la proteste în centrul capitalei, Tbilisi.

Rezultatele Comisiei Electorale Centrale arată că Visul Georgian a obținut peste 48% din voturi, urmat de principalul partid de opoziție, Mișcarea Națională Unită cu 27% din voturi. Încă șase partide mici au reușit să treacă de pragul nou de numai 1% pentru a fi reprezentate în noul parlament. Participarea la vot a fost de peste 56%.

Mișcarea Națională Unită promisese ca în eventualitatea unei victorii să-l aducă prim ministru pe liderul formațiunii, fostul președinte Mihail Saakașvili, aflat acum în exil în Ucraina, unde este consilier al președintelui Volodimir Zelenski.

/moldova.europalibera.org/

Lasă un răspuns

Must Read

300 de ani de relații culturale dintre Georgia și România

Cu ocazia sărbătoririi celor 300 de ani de relații culturale dintre Georgia și România, pe 9 octombrie Ambasada Georgiei în România în colaborare cu...