Georgia, mândră de tradiţia sa viticolă milenară, a decis să o extindă dincolo de suprafaţa Terrei şi să devină prima ţară din lume care va cultiva viţă-de-vie pe solul arid al planetei Marte, informează AFP.

Deşi ideea pare desprinsă din universul ştiinţifico-fantastic, proiectul vizează studierea posibilităţii de a obţine anumite culturi pe această planetă pe care americanii au promis că vor trimite echipaje de astronauţi în deceniile viitoare, dar şi adaptarea agriculturii de pe Terra la consecinţele modificărilor climatice.

„Georgienii au fost primii viticultori din istorie şi acum sperăm să devenim pionieri în viticultura pe o altă planetă”, a declarat Nikoloz Doborjguinidze, cofondator al acestui proiect ambiţios.

Primele dovezi ale producţiei de vin datează de acum 8.000 de ani în această ţară aflată între Munţii Caucaz şi Marea Neagră şi care beneficiază de un climat temperat considerat ideal pentru cultura viticolă.

Bazându-se pe această tradiţie, mai mulţi cercetători şi antreprenori georgieni s-au aliat pentru a răspunde unui concurs lansat de NASA cu scopul de a imagina „o prezenţă umană durabilă” pe Marte. Obiectivul constă în a obţine în sere varietăţi de viţă-de-vie şi de struguri care să poată fi cultivate pe „Planeta Roşie”, oferind în acelaşi timp o dimensiune interplanetară industriei viticole georgiene.

 

mai mult la :   radiochisinau.md

Lasă un răspuns