22.8 C
Тбилиси
vineri, 19 august 2022
AcasăGeorgiaGeorgienii, cei mai vechi producători de vin din lume

Georgienii, cei mai vechi producători de vin din lume

-

Vinul din Georgia este special.

În primul rând, georgienii sunt cei mai vechi producători de vin din lume, cu dovezi arheologice ce arată că încă de acum 8.000 de ani se făcea vin pe teritoriul lor. Cum n-au fost găsite dovezi mai vechi în alte zone ale lumii, asta îi face pe georgieni să spună că sunt cei care au inventat vinul și inclusiv merg pe sintagma “Homeland of Wine” în prezentarea țării.

În al doilea rând, metoda lor de vinificație este diferită de cea europeană și poate unică în lume pentru că folosește amfore de lut, unse cu ceară de albine pe interior, în locul butoaielor de stejar din metoda europeană de vinificație. Aceste amfore sunt numite de ei qvevri (uneori scris kvevri, se pronunța “cvevri”, să zicem).

Întreg procesul este ușor diferit, nu-i vorba doar de recipientul folosit pentru fermentare și maturare. Strugurii sunt zdrobiți în băi de lemn, folosind picioarele dacă-i o podgorie mică, apoi mustul este introdus în aceste amfore/qvevri împreună cu cojile boabelor de strugure, cu semințele din interior și chiar și micile codițe de la ciorchine. Nu le pun pe toate împreună cu mustul, ci în diverse proporții, ceea ce contează în rezultatul final.

Qvevri-urile, care pot avea diverse capacități de până la sute de litri, sunt apoi sigilate și îngropate în pământ până la buză, până la capac dacă vreți, iar vinul stă așa vreo 6 luni, din octombrie și până în primăvară. Practic, obiceiul s-a format așa pentru că-l scoteau din pământ în perioada de Paști, când merge un vin bun la masă.

mai mult la  /www.nwradu.ro/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Must Read

37.000 de femei lupta pe front contra invadatorilor in Ucraina. Peste...

Prima doamna a Ucrainei, Olena Zelenska, a anuntat vineri ca 37.000 de femei sunt in armata ucraineana, iar peste 1.000 de femei au devenit...

A nins la Batumi

A nins la Tbilisi